Kodin järjestäminen on hauskaa, kun se tehdään ilon kautta. Tavaroiden läpikäyminen, kiittäminen ja luopuminen on siirtymäriitti, joka johtaa uuteen upeaan elämääsi. Et tarvitse kuin oman intuitiosi ja oikean etenemisjärjestyksen. Aloita vaatteista. Kondo suosittelee jakamaan ne seuraaviin alaryhmiin, jotta työ etenee ripeästi:
Jokaisen kategorian läpikäyminen aloitetaan keräämällä kaikki kyseisen kategorian tavarat yhteen paikkaan. Ennen kuin aloitat karsimisen, kysy itseltäsi vielä, oletko varma, ettei vaatteita ole enää missään muualla. Jos vaatteita löytyy tämän jälkeen, ne menevät suoraan hävitettäviin. Jos et edes muista vaatteen olemassaoloa, se ei tuota sinulle iloa. Ainoa poikkeus ovat vaatteet, jotka ovat juuri tällä hetkellä pesussa.
Aloita muiden vuodenaikojen vaatteista (talvella kesävaatteista, kesällä talvivaatteista). Käy ne läpi yllä luetellussa järjestyksessä. Kiitä vaatteita, joista luovut. Siirry sitten tämän vuodenajan vaatteisiin.
Vaatteen alentaminen kotivaatteeksi tai salivaatteeksi on kielletty. Mitä käytät kotona, vaikuttaa minäkuvaasi: Nuhjuinen ulkoasu tekee olostakin nuhjuisan.
Karsinnan jälkeen vaatteet viikataan siististi hyllyille tai vetolaatikoihin. Ripusta vain vaatteet, jotka vaativat sitä. Viikkaus säästää tilaa ja samalla vaatetta tulee katsottua tarkasti: Huomaat korjaustarpeen, kulumat ja muut yksityiskohdat. Vaatteista tulee pidettyä parempaa huolta ja ne kestävät kauemmin. Tämä onkin yksi KonMari-menetelmän vahvuus: Se ohjaa sinut arvostamaan niitä tavaroita, jotka sinulla jo on. Lopputuloksena suhteesi tavaroihisi muuttuu.
KonMari esittelee kirjassaan kauniin tavan viikata vaatteet. Lopputuloksen kannalta ei ole oleellista, viikkaatko vaatteesi juuri ohjeiden mukaan, sillä säilytystilat vaikuttavat siihen, mikä on järkevin tapa viikata juuri sinun vaatteesi. Viikkaaminen on tärkeää siksi, että se toimii kiitollisuusharjoituksena ja ohjaa näkemään vaatteet sellaisina kuin ne nyt - tässä hetkessä - ovat.
Tavoitteena on kaunis vaatekaappi. Sitä ei tarvitse toteuttaa vielä tässä vaiheessa. Kondo neuvoo toisessa kirjassaan, että voi myös ajatella kaikkia säilytysratkaisujaan väliaikaisina, kunnes on käynyt karsimalla läpi kaikki tavarakategoriat.
Kun aloitat vaatekaappisi järjestämisen, visualisoi lopputulos. Tavoite on, että jokainen vaate on nähtävissä yhdellä silmäyksellä. Tämä onnistuu, kun vaatteet viikataan pystyyn. (Viikkausvideoita). Ohuet vaatteet viikataan tiiviisti, paksut löyhemmin.
Kondon mukaan, jos vaatekaapista ei löydä mitään: a) Se on liian täynnä. b) Sitä ei osata järjestää oikein. Hän neuvoo toimimaan seuraavasti:
Yksi kestovitsi marittajien keskuudessa on sukkien tarve lepoon. Vaikka ei uskoisikaan esineiden sieluun, ohjeessa on järkeä: Sukkahousujen solmiminen ja sukkien varsien venyttäminen toistensa päälle pitää materiaalin jatkuvassa jännityksessä. Tämä pilaa sukat, vaikka niitä ei käyttäisikään. Kun lopulta otat sukat käyttöön, huomaat niiden valuvan. (Viikkausohjeita sukille)
Tavaroiden järjestäminen niin, että ne kaikki näkee helposti perustuu siihen, että meillä ihmisillä on rajallinen muisti. Unohdamme helposti mitä meillä jo on ja sitten ostamme uutta. Tämä pätee hyvin kausivaatteisiin. Säilytä siis mieluiten kaikki vaatteesi samassa paikassa. Jos tämä ei ole mahdollista, säilytä vaatteet niin, ettet pysty hautaamaan niitä muiden tavaroiden alle. Käy välillä tarkastamassa varastoitujen vaatteittesi kunto, ettet unohda mitä sinulla jo on.
Kun vaatteet on karsittu ja laitettu kauniisti paikoilleen, on seuraavan kategorian vuoro.
Kirjat käydään läpi aivan samoin kuin vaatteet: Kerätään samaan paikkaan, otetaan yksi kerralaan käteen ja kysytään se yksi kysymys: ”Tuottaako tämä minulle iloa?” Pitele kirjaa, älä ala lukea sitä. On tärkeää, että otat kaikki kirjat pois sieltä, missä niitä normaalisti säilytät. Näin havahdut taas näkemään ne. Ihminen jotenkin turtuu kotinsa sisältöön, kun sitä katselee päivittäin. Kirjatkin näkee aivan eri tavalla, kun ne ovatkin lattialla tai pöydällä.
Jos kirjoja on paljon, ne voi jakaa karkeasti seuraaviin ryhmiin ja käydä läpi ryhmä kerrallaan:
Hetki, jona saat kirjan käsiisi, on oikea hetki lukea se. Jos tämä hetki on ohitettu, anna kirjan jatkaa matkaansa. Sama koskee osittain luettuja kirjoja. Jos todella haluat ja ehdit lukea kirjan myöhemmin, voit etsiä sen uudelleen käsiisi. (Tämä on myös loistava tapa ohittaa vastaan tulevat kirjatarjoukset. Jos sinulla ei juuri nyt ole aikaa lukea kirjaa, sitä on turha hankkia.)
Kondo neuvoo säästämään vain ne kirjat, jotka ovat ansainneet paikan henkilökohtaisessa kunniagalleriassasi. Nämä kirjat on helppo tunnistaa: Ne ovat ehdottomat lempparisi ja ne, jotka tuottavat selvästi iloa. Luovu niistä, jotka tuovat vain vähän mielihyvää. Mitä vähemmän sinulla on kirjoja, sitä voimakkaammin niiden sisältö sinuun vaikuttaa.
Älä tee poisheitettävistä ”muistojen leikekirjaa” tai kopioi kirjoista lempikohtiasi. Et kuitenkaan käy niitä läpi myöhemmin. Sinua liikuttaneet kohdat ovat jo sydämessäsi. Leikekirja on vain keino lykätä väistämätöntä luopumista.
Seuraavaksi käydään läpi kaikki paperisi, paitsi muistoesineiksi luettavat (esimerkiksi rakkauskirjeet ja vanhat päiväkirjat). Kondon nyrkkisääntö on hävittää kaikki paperit.
Aluksi paperit jaetaan kolmeen ryhmään:
Jos paperi ei kuulu mihinkään näistä kolmesta ryhmästä, se hävitetään.
Kondo ei ole myöskään arkistoinnin ystävä. Säilytettävät paperit jaetaan vain kahteen ryhmään:
Toimenpiteitä edellyttäville varataan yksi selkeä säilytyspaikka. Tavoite on pitää tuo säilytyspaikka aina tyhjänä tai niin tyhjänä kuin mahdollista.
Säilytettävät paperit jaetaan harvoin tarvittaviin ja usein tarvittaviin. Harvoin tarvittavia ovat esim. vakuutuspaperit, takuutodistukset, vuokrasopimukset… Pistä nämä kaikki yhteen ja samaan paikkaan sen kummemmin lajittelematta. Usein tarvittavat: Järjestä mappiin helposti saataville.
Kondo luettelee kirjassaan useita esimerkkejä paperityypeistä, joita ihmiset kotonaan säilövät. Ohjeet näiden käsittelyyn ovat lyhyesti:
Opiskelumateriaali: Pois
Luottokorttien tiliotteet: Pois
Sähkölaitteiden takuutodistukset: Yhteen kasaan lajittelematta.
Käyttöohjeet: Pois.
Postikortit: Iloa tuottavat säästöön. Vuotta vanhemmat joulukortit: Pois.
Palkkakuitit: Pois.
Tähän ryhmään kuuluukin sitten ihan kaikki muu. Kodin sekalaiset-kategoria (jota Kondo kutsuu japanilaisella termillä "komono") jaetaan selkeisiin ja helpporajaisiin alaryhmiin, joista jokainen käsitellään vuorotellen:
Jos asut yksin, järjestyksellä ei ole niin väliä, kunhan käyt läpi yhden selkeän ryhmän kerrallaan.
Hävitettävät: Vahingossa säilytettyjä. Pois.
Lahjat: Lahja on tehnyt tehtävänsä, kun se on annettu. Jos se ei tuota iloa, päästä se menemään.
Meikkinäytteet: Säilyvät viikkoja, korkeintaan vuoden. Hävitä vanhat.
Sähkölaitteiden pakkaukset ja käyttöohjeet: Kierrätykseen, kun paketti on avattu.
Tuntemattomat sähköjohdot: Pois.
Rikkinäiset laitteet: Kierrätykseen.
Vuodevaatteet vieraalle, joka ei koskaan tule: Pois. Ummehtuvat kaapissa.
Varanapit: Pois. Et kuitenkaan ompele niitä pudonneen tilalle.
Uusimmat terveysvillitystuotteet: Kiitä ja lähetä eteenpäin.
Ilmaistuotteet: Pois.
Kolikotkin ovat rahaa. Kohtele niitä sen mukaisesti.
Kondo neuvoo käymään nämä läpi viimeisenä, koska ne ovat vaikeimmat kategoriat. Muista kuitenkin: Muistosi ovat sydämessäsi, eivät tavaroissa. Muistoesineiden säilyttäminen sitoo meidät menneisyyteen. Käymällä läpi muistoesineesi kohtaat menneisyytesi ja voit vapautua siitä.
Tunne-esineiden lähettäminen lapsuudenkotiin voi tuntua hyvältä idealta. Valitettavasti lapsuudenkotisi ei ole ääretön varasto ja tavaroiden lähettäminen sinne vain lykkää niiden läpikäyntiä.
Kerää valokuvat yhteen paikkaan sitä mukaa kun löydät niitä. Käy kuvat läpi vasta kun sinulla on selkeä tunne siitä, mikä tuottaa sinulle iloa. Poista kuvat kansioistaan ja ota kuvat käteesi yksi kerrallaan. Järjestä ne lopuksi albumeihin.
Tavaran loppuminen kotona ei ole katastrofi. Säästä vain kulutukseesi nähden järkevä määrä kuluvia tuotteita, kuten ruoka-aineita tai vessapaperia. Anna loput pois. Se on paras tapa vapautua varastoinnin tuomasta ahdistuksesta.
Kondo ei anna kirjassaan mitään määriä tai ohjeita siitä, mikä on kenellekin sopiva tavaramäärä. Hän toteaa vain, että kun karsit tavaroitasi, jossain vaiheessa saavutat ”loksahduspisteen”, jossa tiedät, mikä on oikea tavaramäärä juuri sinulle. Asiat tavallaan loksahtavat paikoilleen. Tämän pisteen saavutettuasi omistamasi tavaramäärä ei enää koskaan kasva, Kondo lupaa. Lukuisat menetelmää kokeilleet voivat tämän vahvistaa.
Samalla kun karsit ja järjestät, saat selville mitä pidät elämässä tärkeänä ja mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä. Saavutat tilan, jossa et enää kaipaa lisää tavaraa.
KonMari-menetelmässä ei ole tärkeintä se, miten paljon tavaraa heittää pois tai miten vähän tavaraa lopulta jää. Muista: Keskity ilon valitsemiseen elämääsi, älä karsimiseen!
Menetelmän tärkein anti on opettaa ihminen kuuntelemaan omaa itseään päätösten teossa. Lopputuloksena on, että avuttomuuden tilalle astuu itsevarmuus ja luottamus omaan kykyyn tehdä päätöksiä.
Kondo toteaa, että muiden ihmisten sanelemien lukujen tai ehtojen sokea noudattaminen ei johda pysyviin tuloksiin. Vain sinä tiedät, millaisessa kodissa viihdyt. Sortumisen välttämiseksi on tärkeää järjestää kotinsa itse. Sitä ei voi kukaan tehdä puolestasi.
Tärkein Kondon oppi onkin: Kun opit kuuntelemaan itseäsi, asiat elämässäsi alkavat loksahdella paikoilleen.
- Yläosat (paidat, topit jne.)
- Alaosat (housut, hameet…)
- Ripustettavat vaatteet (jakut, takit, puvut…)
- Sukat
- Alusvaatteet
- Käsilaukut yms.
- Asusteet (huivit, vyöt, hatut…)
- Erikoisvaatteet (uimapuvut, virkapuvut, urheiluvaatteet…)
- Jalkineet
Jokaisen kategorian läpikäyminen aloitetaan keräämällä kaikki kyseisen kategorian tavarat yhteen paikkaan. Ennen kuin aloitat karsimisen, kysy itseltäsi vielä, oletko varma, ettei vaatteita ole enää missään muualla. Jos vaatteita löytyy tämän jälkeen, ne menevät suoraan hävitettäviin. Jos et edes muista vaatteen olemassaoloa, se ei tuota sinulle iloa. Ainoa poikkeus ovat vaatteet, jotka ovat juuri tällä hetkellä pesussa.
Aloita muiden vuodenaikojen vaatteista (talvella kesävaatteista, kesällä talvivaatteista). Käy ne läpi yllä luetellussa järjestyksessä. Kiitä vaatteita, joista luovut. Siirry sitten tämän vuodenajan vaatteisiin.
Vaatteen alentaminen kotivaatteeksi tai salivaatteeksi on kielletty. Mitä käytät kotona, vaikuttaa minäkuvaasi: Nuhjuinen ulkoasu tekee olostakin nuhjuisan.
Karsinnan jälkeen vaatteet viikataan siististi hyllyille tai vetolaatikoihin. Ripusta vain vaatteet, jotka vaativat sitä. Viikkaus säästää tilaa ja samalla vaatetta tulee katsottua tarkasti: Huomaat korjaustarpeen, kulumat ja muut yksityiskohdat. Vaatteista tulee pidettyä parempaa huolta ja ne kestävät kauemmin. Tämä onkin yksi KonMari-menetelmän vahvuus: Se ohjaa sinut arvostamaan niitä tavaroita, jotka sinulla jo on. Lopputuloksena suhteesi tavaroihisi muuttuu.
KonMari esittelee kirjassaan kauniin tavan viikata vaatteet. Lopputuloksen kannalta ei ole oleellista, viikkaatko vaatteesi juuri ohjeiden mukaan, sillä säilytystilat vaikuttavat siihen, mikä on järkevin tapa viikata juuri sinun vaatteesi. Viikkaaminen on tärkeää siksi, että se toimii kiitollisuusharjoituksena ja ohjaa näkemään vaatteet sellaisina kuin ne nyt - tässä hetkessä - ovat.
Tavoitteena on kaunis vaatekaappi. Sitä ei tarvitse toteuttaa vielä tässä vaiheessa. Kondo neuvoo toisessa kirjassaan, että voi myös ajatella kaikkia säilytysratkaisujaan väliaikaisina, kunnes on käynyt karsimalla läpi kaikki tavarakategoriat.
Kun aloitat vaatekaappisi järjestämisen, visualisoi lopputulos. Tavoite on, että jokainen vaate on nähtävissä yhdellä silmäyksellä. Tämä onnistuu, kun vaatteet viikataan pystyyn. (Viikkausvideoita). Ohuet vaatteet viikataan tiiviisti, paksut löyhemmin.
Kondon mukaan, jos vaatekaapista ei löydä mitään: a) Se on liian täynnä. b) Sitä ei osata järjestää oikein. Hän neuvoo toimimaan seuraavasti:
- Ryhmittele vaatteet: Ripusta saman ryhmän vaatteet rinnakkain.
- Järjestä vaatteet niin, että niiden helmat muodostavat oikealle kohoavan linjan. ↗
- Raskaat (pitkät, paksut, tummat) vaatteet vasemmalle, kevyet (lyhyet, ohuet, vaaleat) oikealle.
- (Oikealle kohoavaa linjaa voi noudattaa myös kirjahyllyissä järjestämällä kirjat niin, että niiden pituus kasvaa oikealle mentäessä.)
Yksi kestovitsi marittajien keskuudessa on sukkien tarve lepoon. Vaikka ei uskoisikaan esineiden sieluun, ohjeessa on järkeä: Sukkahousujen solmiminen ja sukkien varsien venyttäminen toistensa päälle pitää materiaalin jatkuvassa jännityksessä. Tämä pilaa sukat, vaikka niitä ei käyttäisikään. Kun lopulta otat sukat käyttöön, huomaat niiden valuvan. (Viikkausohjeita sukille)
Tavaroiden järjestäminen niin, että ne kaikki näkee helposti perustuu siihen, että meillä ihmisillä on rajallinen muisti. Unohdamme helposti mitä meillä jo on ja sitten ostamme uutta. Tämä pätee hyvin kausivaatteisiin. Säilytä siis mieluiten kaikki vaatteesi samassa paikassa. Jos tämä ei ole mahdollista, säilytä vaatteet niin, ettet pysty hautaamaan niitä muiden tavaroiden alle. Käy välillä tarkastamassa varastoitujen vaatteittesi kunto, ettet unohda mitä sinulla jo on.
Kun vaatteet on karsittu ja laitettu kauniisti paikoilleen, on seuraavan kategorian vuoro.
Kirjat
Kirjat käydään läpi aivan samoin kuin vaatteet: Kerätään samaan paikkaan, otetaan yksi kerralaan käteen ja kysytään se yksi kysymys: ”Tuottaako tämä minulle iloa?” Pitele kirjaa, älä ala lukea sitä. On tärkeää, että otat kaikki kirjat pois sieltä, missä niitä normaalisti säilytät. Näin havahdut taas näkemään ne. Ihminen jotenkin turtuu kotinsa sisältöön, kun sitä katselee päivittäin. Kirjatkin näkee aivan eri tavalla, kun ne ovatkin lattialla tai pöydällä.
Jos kirjoja on paljon, ne voi jakaa karkeasti seuraaviin ryhmiin ja käydä läpi ryhmä kerrallaan:
- Yleiset (kirjat joita luet omaksi iloksesi)
- Käytännölliset (hakuteokset, keittokirjat…)
- Kuvakirjat (taidekirjat yms.)
- Aikakauslehdet
Hetki, jona saat kirjan käsiisi, on oikea hetki lukea se. Jos tämä hetki on ohitettu, anna kirjan jatkaa matkaansa. Sama koskee osittain luettuja kirjoja. Jos todella haluat ja ehdit lukea kirjan myöhemmin, voit etsiä sen uudelleen käsiisi. (Tämä on myös loistava tapa ohittaa vastaan tulevat kirjatarjoukset. Jos sinulla ei juuri nyt ole aikaa lukea kirjaa, sitä on turha hankkia.)
Kondo neuvoo säästämään vain ne kirjat, jotka ovat ansainneet paikan henkilökohtaisessa kunniagalleriassasi. Nämä kirjat on helppo tunnistaa: Ne ovat ehdottomat lempparisi ja ne, jotka tuottavat selvästi iloa. Luovu niistä, jotka tuovat vain vähän mielihyvää. Mitä vähemmän sinulla on kirjoja, sitä voimakkaammin niiden sisältö sinuun vaikuttaa.
Älä tee poisheitettävistä ”muistojen leikekirjaa” tai kopioi kirjoista lempikohtiasi. Et kuitenkaan käy niitä läpi myöhemmin. Sinua liikuttaneet kohdat ovat jo sydämessäsi. Leikekirja on vain keino lykätä väistämätöntä luopumista.
Paperit
Seuraavaksi käydään läpi kaikki paperisi, paitsi muistoesineiksi luettavat (esimerkiksi rakkauskirjeet ja vanhat päiväkirjat). Kondon nyrkkisääntö on hävittää kaikki paperit.
Aluksi paperit jaetaan kolmeen ryhmään:
- Parhaillaan käytettävät (esim. päivän lehti)
- Tilapäisesti tarpeelliset (esim. laskut)
- Pysyvästi säilytettävät (esim. talon paperit)
Jos paperi ei kuulu mihinkään näistä kolmesta ryhmästä, se hävitetään.
Kondo ei ole myöskään arkistoinnin ystävä. Säilytettävät paperit jaetaan vain kahteen ryhmään:
- Säilytettävät
- Toimenpiteitä edellyttävät
Toimenpiteitä edellyttäville varataan yksi selkeä säilytyspaikka. Tavoite on pitää tuo säilytyspaikka aina tyhjänä tai niin tyhjänä kuin mahdollista.
Säilytettävät paperit jaetaan harvoin tarvittaviin ja usein tarvittaviin. Harvoin tarvittavia ovat esim. vakuutuspaperit, takuutodistukset, vuokrasopimukset… Pistä nämä kaikki yhteen ja samaan paikkaan sen kummemmin lajittelematta. Usein tarvittavat: Järjestä mappiin helposti saataville.
Kondo luettelee kirjassaan useita esimerkkejä paperityypeistä, joita ihmiset kotonaan säilövät. Ohjeet näiden käsittelyyn ovat lyhyesti:
Opiskelumateriaali: Pois
Luottokorttien tiliotteet: Pois
Sähkölaitteiden takuutodistukset: Yhteen kasaan lajittelematta.
Käyttöohjeet: Pois.
Postikortit: Iloa tuottavat säästöön. Vuotta vanhemmat joulukortit: Pois.
Palkkakuitit: Pois.
Sekalaiset
Tähän ryhmään kuuluukin sitten ihan kaikki muu. Kodin sekalaiset-kategoria (jota Kondo kutsuu japanilaisella termillä "komono") jaetaan selkeisiin ja helpporajaisiin alaryhmiin, joista jokainen käsitellään vuorotellen:
- Cd- ja dvd-levyt
- Ihonhoitotuotteet
- Meikit
- Asusteet (korut yms.)
- Arvoesineet (passit, luottokortit…)
- Sähkölaitteet (digikamerat, sähköjohdot, kaikki vähänkään ”sähköiseltä” tuntuva)
- Tarvikkeet (kirjoitustarvikkeet, ompelutarvikkeet…)
- Kuluvat tuotteet (lääkkeet, pesuaineet, paperinenäliinat…)
- Keittiövälineet ja elintarvikkeet
- Muut (kolikot, figuurit…)
- (Jos sinulla on paljon tiettyyn harrastukseen liittyviä tavaroita, käsittele ne omana ryhmänään.)
Jos asut yksin, järjestyksellä ei ole niin väliä, kunhan käyt läpi yhden selkeän ryhmän kerrallaan.
Hävitettävät: Vahingossa säilytettyjä. Pois.
Lahjat: Lahja on tehnyt tehtävänsä, kun se on annettu. Jos se ei tuota iloa, päästä se menemään.
Meikkinäytteet: Säilyvät viikkoja, korkeintaan vuoden. Hävitä vanhat.
Sähkölaitteiden pakkaukset ja käyttöohjeet: Kierrätykseen, kun paketti on avattu.
Tuntemattomat sähköjohdot: Pois.
Rikkinäiset laitteet: Kierrätykseen.
Vuodevaatteet vieraalle, joka ei koskaan tule: Pois. Ummehtuvat kaapissa.
Varanapit: Pois. Et kuitenkaan ompele niitä pudonneen tilalle.
Uusimmat terveysvillitystuotteet: Kiitä ja lähetä eteenpäin.
Ilmaistuotteet: Pois.
Kolikotkin ovat rahaa. Kohtele niitä sen mukaisesti.
Tunne- ja muistoesineet
Kondo neuvoo käymään nämä läpi viimeisenä, koska ne ovat vaikeimmat kategoriat. Muista kuitenkin: Muistosi ovat sydämessäsi, eivät tavaroissa. Muistoesineiden säilyttäminen sitoo meidät menneisyyteen. Käymällä läpi muistoesineesi kohtaat menneisyytesi ja voit vapautua siitä.
Tunne-esineiden lähettäminen lapsuudenkotiin voi tuntua hyvältä idealta. Valitettavasti lapsuudenkotisi ei ole ääretön varasto ja tavaroiden lähettäminen sinne vain lykkää niiden läpikäyntiä.
Kerää valokuvat yhteen paikkaan sitä mukaa kun löydät niitä. Käy kuvat läpi vasta kun sinulla on selkeä tunne siitä, mikä tuottaa sinulle iloa. Poista kuvat kansioistaan ja ota kuvat käteesi yksi kerrallaan. Järjestä ne lopuksi albumeihin.
Lopeta varustautuminen maailmanloppuun
Tavaran loppuminen kotona ei ole katastrofi. Säästä vain kulutukseesi nähden järkevä määrä kuluvia tuotteita, kuten ruoka-aineita tai vessapaperia. Anna loput pois. Se on paras tapa vapautua varastoinnin tuomasta ahdistuksesta.
Lopputulos: Loksahduspiste
Kondo ei anna kirjassaan mitään määriä tai ohjeita siitä, mikä on kenellekin sopiva tavaramäärä. Hän toteaa vain, että kun karsit tavaroitasi, jossain vaiheessa saavutat ”loksahduspisteen”, jossa tiedät, mikä on oikea tavaramäärä juuri sinulle. Asiat tavallaan loksahtavat paikoilleen. Tämän pisteen saavutettuasi omistamasi tavaramäärä ei enää koskaan kasva, Kondo lupaa. Lukuisat menetelmää kokeilleet voivat tämän vahvistaa.
Samalla kun karsit ja järjestät, saat selville mitä pidät elämässä tärkeänä ja mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä. Saavutat tilan, jossa et enää kaipaa lisää tavaraa.
KonMari-menetelmässä ei ole tärkeintä se, miten paljon tavaraa heittää pois tai miten vähän tavaraa lopulta jää. Muista: Keskity ilon valitsemiseen elämääsi, älä karsimiseen!
Menetelmän tärkein anti on opettaa ihminen kuuntelemaan omaa itseään päätösten teossa. Lopputuloksena on, että avuttomuuden tilalle astuu itsevarmuus ja luottamus omaan kykyyn tehdä päätöksiä.
Kondo toteaa, että muiden ihmisten sanelemien lukujen tai ehtojen sokea noudattaminen ei johda pysyviin tuloksiin. Vain sinä tiedät, millaisessa kodissa viihdyt. Sortumisen välttämiseksi on tärkeää järjestää kotinsa itse. Sitä ei voi kukaan tehdä puolestasi.
Tärkein Kondon oppi onkin: Kun opit kuuntelemaan itseäsi, asiat elämässäsi alkavat loksahdella paikoilleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti