torstai 10. maaliskuuta 2016

Yleisohjeita

KonMari-prosessi kestää yleensä noin puoli vuotta. Se alkaa karsimisesta ja päättyy, kun asiat loksahtavat kohdilleen. Tärkeintä on kuitenkin ensin miettiä, miksi tekee, mitä tekee:
  
Miksi järjestät? Mitä haluat saavuttaa? Millaisesta elämäntyylistä haaveilet? Kuvittele haaveesi niin konkreettisesti kuin pystyt. Kuvittele, millainen päiväsi olisi tulevaisuudessa. Millaista olisi tulla kotiin? Millaista siellä olisi? Tee muistiinpanoja tai kerää inspiraatiokuvia.

Kun olet kuvitellut lopputuloksen, vastaa kysymykseen ”miksi”: Miksi haluat elää tällaista elämää? Toista ”miksi?”-kysymystä jokaisen vastauksesi jälkeen, kunnes löydät perimmäisen syyn. 
  
Kun olet selvittänyt maalin ja sen, miksi haluat päästä sinne (ja olet lukenut KonMari-kirjan, tietysti!), voit aloittaa hommat:

Etene kategoria kerrallaan. Tarkistuslista löytyy esim. täältä.
  
Kun alat valita poisheitettäviä, olet eksynyt. Silloin jatkaminen on vaarallista. Keskity siihen, mitä haluat säilyttää elämässäsi. Ota yksitellen jokainen kategorian esine käteesi ja kysy itseltäsi: Tuottaako tämä minulle iloa? Jos ei, kiitä esinettä ja päästä se jatkamaan matkaansa. 
  
KonMari-menetelmässä aloitetaan helpoista kategorioista, jotka eivät herätä voimakkaita tunnemuistoja ja edetään vähitellen vaikeampiin tavararyhmiin. Tarkoituksena on oppia tunnistamaan, mikä tuottaa itselle iloa ja mikä ei.

Älä edes ajattele tavaroiden laittamista paikoilleen ennen kuin olet karsinut loppuun. Tavarat kyllä löytävät paikkansa. Karsimisprosessi pysähtyy heti, kun alat miettiä säilytystä.

Tee karsintavaihe yksin, jotta saat keskittyä ja jotta muut eivät ala kommentoimaan poistojasi tai omimaan niitä itselleen. Ilmainen voi houkutella ottamaan vastaan turhaa ja kohta olet raivaamassa heidän luonaan. Voit kysyä, onko omainen/ystävä aikeissa ostaa jotain ja jos vastaus on kyllä ja karsiessasi törmäät tällaiseen tavaraan, voit tarjota sitä hänelle.
  
Ehdoton sääntö: Järjestä vain omat tavarasi, älä muiden. Muut noudattavat kyllä esimerkkiäsi.

Älä työnnä romujasi muiden riesaksi. Voit antaa tavaran toiselle, jos hän olisi valmis maksamaan siitä.

Järjestäminen on keskustelemista itsensä kanssa, itsen peilaamista tavaroiden kautta. Luo sitä varten rauhallinen hetki, jotta voit keskittyä kuuntelemaan sisäistä ääntäsi.
  
Tämä on yksi syy, miksi KonMari-menetelmä eroaa muista järjestämistekniikoista. Päätökset tehdään yksinomaan tunteella ja intuitiolla. Järjen kuuntelu voi tehdä luopumisesta vaikeaa: ”Mutta tätä voi vielä tarvita johonkin!” Siksi päätökset tehdään tunteella. Jokaisesta esineestä kysytään vain yksi kysymys: Tuottaako se iloa?

(Myöhemmässä kirjassaan KonMari toteaa, että tavara voi tuottaa iloa myös käyttöarvonsa kautta. Siksi esimerkiksi iloatuottamattomia mutta tarpeellisia työkaluja ei kannata heittää pois. Ne tuovat iloa käyttöarvonsa kautta.) 
  
Kun kohtaat tavaran, josta on vaikea päästää irti, mieti tarkkaan, miksi sinulla on tuo tavara. Milloin hankit sen? Miksi? Miksi et ole käyttänyt sitä? Kun olet saanut selville tavaran roolin elämässäsi, huomaat monesti että se on jo täyttänyt tehtävänsä ja voit päästää sen jatkamaan matkaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti