torstai 10. maaliskuuta 2016

Sotkun syyt

Ei voi järjestää, jos ei osaa


Kondo toteaa, että harva on saanut opetusta järjestämisestä. Oletetaan, että se vain jotenkin omaksutaan.

Tavarakaaos uusiutuu, koska ihmiset luulevat järjestäneensä tarpeeksi hyvin, vaikka ovat vain osittain karsineet ja panneet tavaroita paikoilleen.

Tapojaan ei voi muuttaa, ellei ensin muuta ajatteluaan. Kondo toteaa, että jos järjestät paikat kerralla ja perusteellisesti, mullistat ajattelusi. Tämä johtaa syvälliseen muutokseen. Selkeät, nähtävät vaikutukset antavat voimaa ylläpitää järjestystä. Et yksinkertaisesti enää halua palata vanhaan.

Et ikinä saa kotiasi järjestykseen, jos karsit vain osittain. Kondo kehottaa tähtäämään täydellisyyteen kerran. Asunto on rajallinen tila, omaisuutesi rajallinen määrä esineitä. Sinun tarvitsee vain katsoa jokaista tavaraa yksitellen ja päättää pidätkö sen vai et. Lopuksi päätät, minne panet säilytettävät tavarat. Siinä kaikki. Jokainen pystyy tähän.

Sotku sekoittaa myös ajatukset. Kun huone on siisti, sinun on pakko kohdata ne ajatukset ja ongelmat, joita olet vältellyt. Tästä seuraa, että alat muuttamaan elämääsi haluamaasi suuntaan. Tilan järjestäminen on pelkkä väline, ei päämäärä. Tavoitteena tulisi olla sellainen elämä, jota haluat elää.

Ongelman ydin ei ole säilytys, vaan liika tavara. Siksi järjestäminen on aloitettava karsimisesta.

Älä järjestä paikan, vaan tavaran mukaan


Ei näin: Tänään siivoan keittiön yläkaapit! Huomenna siivoan kylpyhuoneen kaapit! Käyn talon läpi kaappi kerrallaan!

Vaan näin: Tänään käyn läpi kaikki yläosani, huomenna kaikki sukat.

Kun säilytämme samanlaisia esineitä (kuten saippuoita) eri puolilla asuntoa, unohdamme mitä meillä jo on. Siksi hankimme yli tarpeen. Ongelma ratkeaa järjestämällä tavaralajin, ei sijainnin mukaan.

Kondo jakaa ihmiset, jotka eivät pysty pitämään paikkoja siistinä kolmeen ryhmään:

  • Ei raaski luopua tavarasta.
  • Ei osaa pistää tavaroita käytön jälkeen paikoilleen.
  • Ne, jotka eivät osaa kumpaakaan edellisistä.


Kondon mukaan suurin osa ihmisistä kuuluu viimeiseen ryhmään. Kuuluu sitten mihin tahansa näistä ihmistyypeistä, perusongelma on liika tavara. Siksi järjestäminen tulee aina aloittaa karsimisesta. Kun tavaroita ei ole liikaa ja jokaiselle on oma paikka, ne on helppo palauttaa paikoilleen.

Kondo tekee kirjassaan selvän eron siivoamisen ja järjestämisen välillä. Siivoamista on pölyjen pyyhkiminen, imurointi, tavaroiden palauttaminen paikoilleen. Siitä emme pääse koskaan eroon. Sen sijaan asunnon järjestäminen tulisi tehdä vain kerran. Sen jälkeen järjestys pysyy.

Kun saat kotisi täydellisesti järjestykseen, haluat säilyttää sen. Kondo lupaa näin ja olen itse sen kokenut.

Täydellisesti järjestetyn kodin kokemus muuttaa minäkuvan: Opit luottamaan siihen, että pystyt tekemään mitä vain, kunhan vain pysyt määrätietoisena. Et enää pidä itseäsi kyvyttömänä siivoamaan ja voit jopa alkaa nauttia siitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti