sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Säilytys: Lastenhuone

  
Tämän huoneen ongelma on ollut huonekalun puute, mutta ei enää! Paikallisessa FB-ryhmässä oli ilmoitus autoon mahtuvan pienestä kirjahyllystä. Kävin hakemassa sen äkkiä pois, ennen kuin joku muu ehtii. Kun kaappi oli paikoillaan, muut tavarat löysivät paikkansa. Kaappi nielaisi lattialla pyörineet legot, vaatekaapissa odottaneet pelit ja kirjahyllyä täyttäneet lasten satukirjat. Jos nyt iltasadut löytyisivät helpommin.
  
  
Sängyn alla säilyvät treenikassi, legot, jotka eivät kuulu johonkin rakennussarjaan ja lakanat. Tämä on ollut suht' toimiva systeemi ja toivottavasti toimii nyt paremmin, kun lattia on vihdoin saatu tyhjäksi ja laatikot mahtuu vetämään ongelmitta ulos.
  
  
Karsinnan jälkeen sisälelut (muut kuin legot) mahtuvat helposti tähän yhteen lelulaatikkoon. Kirjahyllyn löytymisen jälkeen sen kannen päällä ei enää istu yksi poliisilaitos, joten leluihin pääsee helpommin käsiksi.

Seuraava tavoite huoneessa on pitää lattia tyhjänä. Osana tätä tavoitetta toimivat kirpputorilta löytyneet naulakkoapinat, joihin lapset voivat nostaa puolipitoiset vaatteensa. Todennäköisesti lelujen ja vaatteiden kohdalla saadaan vielä pitkään harjoitella paikoilleen palauttamista käytön jälkeen, mutta nyt tuo harjoittelu sentään on mahdollista.
 

lauantai 25. kesäkuuta 2016

Säilytys: Eteinen

Huone kerrallaan kohti täydellisyyttä -projekti eteni tänään ulkovaatteiden myötä eteiseen. Ensimmäiseksi kiinnitettiin hattuhylly takaisin seinään paremmalle korkeudelle. Nyt takit eivät peitä alleen kenkiä ja molemmat näkee heti.

Seuraavaksi imuroin ja pesin koko huoneen. Betonipöly on tarttuvaa. Seinien pyyhkimisen jälkeen pesuvesi piti vaihtaa, niin mustaa se oli.

  
Takit pääsivät takaisin paikoilleen puhtaaseen huoneeseen, samoin kengät niiden alapuolelle. Oli kuin huone olisi saanut lisää korkeutta, kun hattuhylly muutti ylemmäs!

Kävin takit ja muut vaatteet läpi. Katsoin, tarvitsiko joku pesua tai huoltoa. Imuroin vetolaatikot ja ihmettelin taas, miten niihin kertyykin niin paljon hiekkaa. Kuramatto sai puistelun ja lähti pesulle.

Eteisen vetolaatikot ovat pysyneet hyvin järjestyksessä, koska jokaisessa on vain yhtä tavaraa:

Päähineet (lippikset, pipot, päähuivit)
Hanskat (lapaset, sormikkaat, kurahanskat)
Villasukat (myös säärystimet)
Miehen ulkohousut
Minun ulkohousuni
Lasten ulkovaatteet
Laukut (reput, kassit, ostoskassit)

Kun tavarat olivat omistajansa mukaan, ne päätyivät aina väärään laatikkoon ja sitten kaikki oli hukassa. Poikkeus "vain yhtä per laatikko" -sääntöön on ulos-sisään-laatikko. Siinä säilytetään kaikki, joita joskus käytetään ulkona, mutta ne tuodaan sitten heti takaisin: Lukkosula, sateenvarjot, taskulamput ja muut pienet tarvikkeet. Nämä on edelleen jaettu karkkirasioihin käyttökohteen mukaan: Auto, polkupyörä, kauppareissut.

Eteinen on nyt valmis. Sen kuntoon saamiseen tarvittiin:
  • Karsiminen
  • Hankinta: Kuivausteline patteriin
  • Hankinta: Kenkäteline
  • Karkkilaatikoita vetolaatikoiden sisään
  • Hattuhylly ylemmäs
  • Kunnon siivous
  • Käytöksen muuttaminen: Kengät pois lattialta, ulos lähtemistä odottavat tavarat ylös hattuhyllylle, pois jaloista.
Asialistalle jäi enää koko lattian peittävä kuramatto. Sen aika on sitten, kun kiireellisemmät hankinnat on tehty.


Eteisemme on pieni. Leveyttä 155cm, pituutta ovelta ovelle 165cm. Reppujen ja laukkujen säilytys tuntui vievän hirveästi tilaa, kunnes opettelin viikkaamaan nekin. Ennen ne roikkuivat lasten naulakoissa, eikä väliovea meinannut saada kiinni. Nyt reput ja laukut vievät yhden syvän vetolaatikon.

Repun viikkaus

  1. Tyhjennä reppu.
  2. Käännä reppu nurinperin, eli sisäpuoli ulos. Työnnä repun hihnat repun sisään.
  3. Kerää lattialta repusta putoilleet tavarat (aina niihin jää jotain!).
  4. Taita reppu kahtia ja laita vetolaatikkoon pystyyn, taitos ylöspäin TAI
  5. jos repussa on kovike, eikä sitä pysty taittamaan, sulje vetoketjua sen verran, että hihnat pysyvät repussa sisällä ja laita reppu kyljelleen vetolaatikkoon.

Käsilaukun viikkaus

  1. Laita laukun hihnat laukun sisään.
  2. Tarvittaessa taita laukku kahtia (en suosittele nahkaisille laukuille).
  3. Pistä vetolaatikkoon pystyyn taite ylöspäin (tai jos et taittanut, suuaukko ylöspäin).

Kestokassien viikkaus

  1. Laita kantokahvat kassin sisään.
  2. Suorista ja litistä kassi, kuten se oli ostaessasi se.
  3. Taita kassi leveyssuunnassa kolmeen.
  4. Taita syntynyt suorakulmio puoliksi.
  5. Laita vetolaatikkoon pystyyn, taite ylöspäin.

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Oma KonMari-projektini: Säilytys

  • Lue kirja 
  • Tee muistiinpanot 
  • Kuvittele lopputulos 
  • Karsi ✔
  • Järjestä
  • Loksahduspiste
  • Nauti

Nyt se on pakko laittaa kuntoon, säilytys nimittäin. Kun tavarat on hankala laittaa paikoilleen, niitä ei laiteta paikoilleen. Ne jätetään siihen, mihin ne sattuvat kädestä putoamaan. Lopputuloksena 49:n neliön asuntomme näyttää hyvin nopeasti varastolta. Asiaa eivät auta lastenhuoneen nurkkaan pyörimään jääneet tavarat, jotka yhä odottavat sitä, että jaksaisin ja ehtisin joko myydä tai lahjoittaa ne. Viimeinen niitti oli vaatekaapin tanko, joka päätti romahtaa alas taakkansa alla.

Kun lapset lähtivät leirille ja minulla alkoi loma, julistin: Nyt tuli loppu kaaokselle!

Tein pari periaatepäätöstä:
1. En tarvitse yhtäkään tavaraa enempää kuin 10 kappaletta.
2. Kaikki turha lähtee nyt kaapeista välittämättä siitä, mitä sille karsinnan jälkeen tapahtuu.
3. En enää hilloa tavaroita odottamassa myyntiä, vaan hävitän ne sitä mukaa, kun niitä irtoaa.

Nyt tähdätään huone kerrallaan täydellisyyteen. Sitten katsotaan, mitä tapahtuu.
  

Vaatekaappi


Aloitin vaatteista, kuten karsimisessakin. Otin kaikki vaatteeni esiin ja kävin ne uudestaan läpi. Pesua tarvitsevat pesuun, muut säilytyskoreista ulos. Kun pinosin vaatteet kategorioittain eteeni, tajusin ettei ongelma ollut määrä. Laitoin pois vain yhdet kulahtaneet housut, jotka olivat ensimmäisen kierroksen aikaan olleet pesussa. Ongelma olivat liian pienet muovikorit.

Eteisessä oli pino tyhjentyneitä koreja. Nappasin sieltä yhden ja testasin. Se imi kaikki pitkähihaiset vaivatta. Toinen samanlainen löytyi keittiön kaapista. Lyhyt vaihto-operaatio ja kori imaisi housut sisäänsä. Pieni järjestelyoperaatio, ja huomasin vaatteitteni asettuneen kaappiin nätisti. Eikä mitään ollut tarvinnut ostaa lisää!

Vaatekaapin toinen puoli ei kärsinyt vaatetangon kiinnityksen jälkeen muusta kuin siitä, että tangossa roikkuvien vaatteiden alle oli helppo työntää kaikki ajelehtiva. Liian helppo. Lopputuloksena tangossa roikkuvien helmat menivät ryttyyn ja kaapista oli todella vaikea ottaa mitään. Äkkiä kaikki ylimääräinen ulos ja jäljelle jääneiden järjestäminen selkeämmin.

Kaappiin oli tungettu kaikkea "tee tälle joskus jotain"-tavaraa: Korjattavia vaatteita, lumppuja, joista pitäisi tehdä rättejä, lasten liian isoja vaatteita, jotka odottavat käyttöä. Käsityöni olivat taas levahtaneet käsiin. Päätin, että enää en niitä kaappiini laita. Palautin kaappiin tasan yhden esineen: Kirpputorilta löytyneen, iloa tuottavan käsityökorini. Jatkossa keskeneräisten käsitöiden tulee mahtua sen alempaan lokeroon.

Ylempi lokero on saksia, nuppineuloja ja muita työvälineitä varten. Tarvikkeet, kuten langat, nepparit ja napit, eivät tähän kuulu, niille on oma lokerikkonsa. Korjattavat vaatteet ja muut "tee tälle jotain, kun ehdit"-tavarat pidän jatkossa esillä, niin ne eivät unohdu. Ei ole järkevää jättää vaatetta odottamaan yhden auenneen sauman korjausta niin pitkäksi aikaa, että lapsi kasvaa siitä ulos tai sen tilalle ehditään ostaa uusi.

Kertyneen tavaran joukosta erottui selkeästi myös kategoria "uimareissun tarvikkeet". Keräsin ne korihyllyn tyhjäksi jääneeseen koriin.

Lasten vaatteet ovat pysyneet suhteellisen hyvin järjestyksessä, kun jokaisen vaatteille on nyt selkeä paikka ja vaatteet on eroteltu yläosiin ja alaosiin. Nyt ei tarvinnut kuin viikata nätiksi teinin penkomat t-paidat.

Illan lopuksi tyhjensin eteisen hattuhyllyn ja irrotin sen seinältä. Uusien reikien poraaminen betoniseinään jäi odottamaan huomista.

torstai 23. kesäkuuta 2016

Miksi tavarasta luopuminen on niin vaikeaa?

KonMari opettaa, että on vain kaksi syytä, miksi takerrumme tavaraan:

  1. Pelkäämme tulevaa.
  2. Emme uskalla päästää irti menneestä.

Yksi suuri prosessiin liittyvä oivallus oli, että pelkäsin tulevaisuuttani ja siksi keräsin varmuusvarastoja. Se ei kuitenkaan auttanut selittämään sitä, miksi hävitetyt paperit pyörivät yhä mielessäni. Lopulta minä sen ymmärsin:

Tunsin hävittäneeni papereiden mukana jotain tärkeää, koska ne olivat niin suuri osa identiteettiäni. Papereiden hävittämisen myötä pelkäsin unohtavani ison ja merkittävän osan elämääni, sairastumiseni.

Mutta miten voisin unohtaa? Kaikki ne yölliset päivystyskäynnit; ne hetket, kun yritin opetella kävelemään uudelleen ja jalka ei vain suostunut tekemään, mitä pyysin. Sairaalajaksot; ne hetket, kun makasin lattialla ja pelkäsin, etten enää pääse ylös. Ne yöt, kun pelkäsin, että kuolen kipuun. En minä unohda.

Pelkoni ei siis perustu järkeen. Se perustuu tunteeseen.

Kuljetin sairauskertomustani mukanani vuosia, jotta pysyin kärryillä siitä, mitä lääkkeitä olen syönyt. Että jos tulee takapakkia, mikä toimi edellisellä kerralla. Kuljetin papereita mukanani, että pystyin näkemään, miten pitkän matkan olen jo kulkenut. Kun tuntui, ettei edistymistä tapahdu, palasin sairaaalan papereihin ja totesin, etten sentään enää ole tuolla. Lopulta selasin papereita todistaakseni itselleni, että tästä minä selvisin.

On kulunut vuosia siitä, kun viimeksi tarvitsin lääkäriä. Kuntoutus on muuttunut omatoimiseksi itsestä huolehtimiseksi. En ole enää halunnut katsoa papereita. Liikaa kipua. Liikaa pelkoa. Niistä oli tullut taakka. Siksi hävitin ne epäröimättä, kun sain ne eteeni. Morkkis tuli myöhemmin.

Papereista luopuminen tekee kipeää, koska minun on vaikea päästää irti menneestä. Olen nyt parantunut ja terve. Minun on aika opetella uusi, terveen identiteetti ja päästää irti sairaan ja kuntoutuspotilaan identiteetistä. Hullua kyllä, se vaatii suruajan. Nyt on aika surra sitä, että minulle kävi niin kuin kävi ja itkeä helpotuksesta, että siitäkin selvittiin. Itku vapauttaa menneisyyden kahleista.

Minä en enää ole se ihminen. Kotini ei tarvitse olla elämästäni kertova museo. Muistan muutenkin. Ja jos joskus haluan nuo paperit taas luettavakseni, voin pyytää tietoni minua hoitaneilta tahoilta. Mitään korvaamatonta ei ole menetetty, koska muistot kannan mukanani. Se vahvuus, joka kantoi minut koettelemusten läpi, ei ole niissä papereissa, vaan minussa.

Siirrän tämän tiedon osaksi itseäni, ja jatkan matkaa. Kylläpä tuli kevyt olo!

tiistai 14. kesäkuuta 2016

Tarkemmin futonista


Meille siis tuli kaksi futonia, koossa 160 x 200, paksuus 9 cm. Täyte on puhdasta puuvillaa. Näiden päällä on puuvillainen petauspatja.

Patjaa mainostettiin nettikaupan sivuilla ohueksi, mutta siltä se ei luonnossa vaikuta. Ehkä yksikin futoni olisi riittänyt, mutta kaksi tuntuu sopivan ylelliseltä. Futonit myös painuvat ajan mittaan kasaan, joten voi olla, että jonkun ajan päästä yksi olisi tuntunut liian ohuelta. Kaksi ohuempaa futonia oli hyvä valinta. Näitä paksumpaa patjaa en saisi yksin pyöräytettyä sohvaksi. Yksi patja painaa rahtikirjan mukaan 20 kiloa.

Ensimmäisinä öinä jo kaduin sitä, etten ottanut tätä leveämpiä patjoja. Lasten änkiessä sänkyyn leveämpi on parempi. Siinä missä 160 cm leveä sänky tuntui huoneeseen nähden liian massiiviselta, 160 cm leveä futoni tuntuu pieneltä. Sohvaksi kasattuna se vastaa kapeaa kahden istuttavaa. Kun koko perhe kokoontuu katsomaan telkkaria, tunnelma on tiivis.

Toisaalta kaksi futonia on mahdollista tarvittaessa pedata vierekkäin, jos tulee tarve isolle perhepedille: Parisängyn peitto vain petariksi toiselle futonille, tyynyt ja peitot paikoilleen ja nukkumaan! Tätä ei kyllä vielä ole käytännössä tarvinnut testata.
  
   
Petauspatjan nurkissa on kuminauhat, joiden on tarkoitus pitää patja paikoillaan. Jos futoni koostuisi kahdesta 80 cm leveästä patjasta, niitä ehkä voisi tarvitakin, mutta emme ole huomanneet petarin liikkuvan. Käytimme aluksi aluslakanana pussilakanaa, jonne ängin petarin. Sittemmin ompelin kaksi liian pientä aluslakanaa yhteen ja tein niistä petauspussin, jonne petari sujahtaa sopivasti. Tämä helpottaa sängyn kasaamista iltaisin huomattavasti, kun sängyn osat voi vain nostella paikoilleen.

Petari pelasti meidät heti ensimmäisenä aamuna, kun lapset painiessaan kaatoivat sängyn viereisen kukan ruukkuineen. Säiliöruukun vesi imeytyi petariin, eikä ehtinyt futoneihin asti. Nyt kasvi on siirretty keittiöön, ettei vastaavaa enää pääse tapahtumaan.

Aamulla nostan tyynyt säilytyskoriin sängyn viereen ja siirrän peitot tuolille odottamaan. Petauspatjan vien saunaan kuivumaan, koska se kostuu öisin eniten. Jätän futonit kuivumaan aamupalan ajaksi, eli reilun puolen tunnin ajaksi. Tämän jälkeen taitan päällimmäisen futonin kaksinkerroin. Sitten käännän sen ympäri niin, että taitos on alemman patjan jalkopäässä. Lopuksi nostan alemman patjan vapaan pään koko keon päälle. Sitten työnnän patjat seinää vasten. Tuen päällimmäiseksi nostetun futonin osan seinää vasten, viikkaan peitot kahtia taitetun futonin päälle ja peitän koko komeuden päiväpeitolla. Pari isoa tyynyä tukee syntyneen selkänojan seinää vasten. Toimii ihan hyvin näinkin. Ainut ongelma on, että selkänoja tahtoo lerpsahtaa istuinosan päälle, jos sitä ei tue tyynyillä seinää vasten. Istuessa tätä ei huomaa.

Illalla otan päiväpeitteen pois, vedän futonit seinästä irti, nostan peitot sivuun odottamaan, levitän päällimmäisen futonin alemman päälle, käyn hakemassa saunasta petarin, levitän sen futonien päälle, viskon tyynyt ja peitot sängyn päälle ja ryömin peiton alle. Koko hommaan menee muutama minuutti ja se toimii hyvänä iltarutiinina. Tätä ei voi tehdä kännykkä kädessä.

Joustinpatjasängyn kanssa tätä jumppaa ei tarvinnut tehdä, mutta unenlaadun paraneminen korvaa kyllä lisävaivan ruhtinaallisesti. Enää harmittelen vain sitä, etten vaihtanut sänkyäni futoniin jo aikapäiviä sitten!
  
  
Mies pyörittelee silloin tällöin patjat rullalle ja seinää vasten, etteivät ne homehtuisi lattiaa vasten maatessaan. Mitään patjaahan ei saisi pitää lattiaa vasten kondensaation vuoksi. Futonin alle on tarkoitus rakentaa puinen runko, mutta tämä odottaa vielä sopivaa hetkeä ja rahoitusta. Pitäisi myös päättää malli. Netistä ei ole juuri samanlaista löytynyt, kuin olemme ajatelleet. Pitää vähän piirrellä ja suunnitella...

maanantai 13. kesäkuuta 2016

Futoni ♥

Se tuli vihdoin! Toimitus venyi viikolla kaupasta johtumattomasta syystä, mutta vihdoin se tuli. Meidän futoni ♥. Olin odottanut uutta sänkyä kuin kuuta nousevaa, ladannut siihen suuret odotukset ja kun se vihdoin tuli... No, elämä piti taas oppitunnin:

Yksikään tavara ei ole niin täydellinen, että se ratkaisisi kaikki ongelmasi.

Olin toivonut, että futonin saavuttua saisin vihdoin nukkua syvää unta läpi yön.

Olin odottanut, että futonin saavuttua pääsen taas nukkumaan puolisoni viereen.

Olin kuvitellut mielessäni, kuinka lapset jatkossa nukkuisivat lastenhuoneessa ja me saisimme omaa aikaa makuuhuone/olkkari/työhuoneen puolella.

Heti sängyn saavuttua se purettiin paketista ja laitettiin paikoilleen. Vanha sänky meni onneksi kaupaksi samana päivänä. Nuorin halusi veljen viereen nukkumaan, joten tein hänelle pedin lastenhuoneen lattialle. Kaikki oli valmista ensimmäistä levollista yötä varten.

Paitsi että paraskaan sänky ei muuta sitä, että yhä ollaan lapsiperhe. Ensin piti käydä neuvottelut siitä, nukutaanko omissa sängyissä vai aikuisten sängyssä.

Paraskaan sänky ei muuta sitä faktaa, että nuorin on tullut siihen ikään, että on alkanut nähdä painajaisia. Uni siis katkesi aamuyöstä, kun lapsi herätti.

Paraskaan sänky ei varmista sitä, että saan taas nukkua puolisoni vieressä kylki kyljessä. Niin vain siihen väliin änki yksi pieni, joka pelkäsi näkevänsä uudelleen painajaista. Ei nähnyt, mutta potki senkin edestä. Mies pakeni taas lastenhuoneen puolelle.

Tästä huolimatta: Futoni on ihana. Sängylle heittäytyessä tuntuu, kuin patja olisi ottanut kopin. Jo muutaman minuutin jälkeen tunsi, kuinka selän pienet lihakset alkoivat rentoutua ja nikamat poksahdella kohdilleen.

Ensimmäisen yön jälkeen lihakset olivat hellinä kuin hyvän hieronnan jälkeen. Emme meinanneet päästä sängystä ylös, vaikka lapset riehuivat jo pitkin asuntoa. Kun kuului helähdys tai isompi kiljaisu, havahtui, käänsi kylkeä ja nukahti taas. Keho aloitti kunnon toipumisen ja halusi nukkua univelat kerralla pois.

Toisen yön jälkeen olo alkoi olla virkeämpi, vaikka lapsi olikin potkinut taas puoli yötä selkääni. Lihasten arkuus alkoi hellittää.

Kolmannen yön jälkeen olimme jo aivan rakastuneita sänkyyn. Paras ostos ikinä. Nyt nukkumaanmenoa oikein odottaa. Puhelin ja televisio sulkeutuvat aikaisemmin, kun on kiire päästä hyvään uneen. Ja nukumme syvää unta. Jahka budjetti sallii, vaihdan kyllä lastenkin patjat futoneihin. Ehkä se vähentäisi yöllisiä heräämisiä, vähentäisi potkimista ja sängystä putoamisia ja auttaisi kahta yli-aamuvirkkua nukkumaan vähän pidempään?

sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Uusinta ei tarkoita epäonnistumista

Lapsiperhearki ja opintojen loppurutistus ovat täyttäneet päiväni, eikä aikaa ole juuri muuhun jäänyt. Olen kuitenkin oppinut paljon.
  

Ensinnäkin olen todennut, että olisimme olleet tässä pienemmässä asunnossa aivan totaalisen pulassa lasten lomien alettua, jos kaikelle ei olisi selkeää paikkaa. Enää ei voi odottaa, että lapset lähtevät ja sitten ehtii kaikessa rauhassa siivota ja miettiä, minne minkäkin saa tungettua pois tieltä. Tästä syystä olen ollut äärimmäisen kiitollinen siitä, että ehdin käydä suurimman osan omaisuudestamme KonMari-metodilla läpi ennen kuin muut kiireet imaisivat mukaansa. Nyt voi miettimättä vain palauttaa tavarat paikoilleen ohikulkiessaan.
  

Toisekseen olen todennut, että minun on jossain vaiheessa (kun muu elämä sallii) pakko käydä tavarat uudelleen läpi. Tähän on useita syitä:
  
Tavaroiden hilloaminen lastenhuoneen nurkassa odottamassa sitä, että saan ne myytyä, oli huono idea. Hyvä puoli tässä oli se, että sain kirpputorilta sen verran, että meillä on nyt uusi petauspatja ja käyttörahaakin jäi vähän. Huono puoli oli se, että kun tavaran liikenne asunnosta pysähtyi, pysähtyi myös maritus. Tulokset eivät tulleet niin selkeästi näkyviin, kun tavarapino tuntui hyökyvän niskaan.
  

Toisaalta tavaroiden vieminen varastoon pois silmistä olisi ollut vielä huonompi idea. Silloin ne olisivat jääneet sinne, ja jossain vaiheessa olisin joutunut siivoamaan varaston niistä.
  
Parasta olisi ollut, jos olisin vain suosiolla lahjoittanut hyväntekeväisyyteen suurimman osan tavaroista ja kuljettanut vain parhaimmat kirpputorille myyntiin. Ja lahjoittanut sitten myymättä jääneet äkkiä pois, rahatilanteesta viis. Tärkeintä on, ettei tavaraliikenne asunnosta ulos pysähdy. Fakta on, että kaikilla on nykyään liikaa tavaraa. Siksi siitä on tullut roskaa, jota kukaan ei halua. Mitä nopeammin roskat saa talosta pihalle, sitä parempi.
  

Tavaroiden seisominen nurkassa on saanut koko asunnon tuntumaan täydeltä ja on tullut olo, että täytyy käydä kaapit läpi uudelleen - aivan kuin varmistaakseen, ettei se kaaos ole jotenkin ryöminyt takaisin.
  
Toinen syy uusintakierrokseen on se, että kun olen käynyt omaisuuteni kertaalleen läpi ja saanut ympärilleni tyhjää tilaa, olen kokenut selkeästi sen, miten hyvältä tyhjä tila ja sopiva tavaramäärä tuntuvat. Liika tavaramäärä lamaannuttaa. Kun kaapin avatessa käsityötarvikkeet kaatuvat päälle ja runsaudenpula iskee, lamaantuu: Ei saa tehtyä mitään. Kun kirjahyllyä katsoessa näkee kirjan toisensa jälkeen, joka on jäänyt kesken tai kokonaan aloittamatta, ahdistuu, eikä saa avattua yhtäkään.
  
  
Tämän kokemuksen seurauksena se rima, joka minulla on ollut sopivalle tavaramäärälle, on jatkuvasti laskenut. Olen huomannut, että parhaita tavaroita ovat ne, joilla on ainakin kaksi käyttötarkoitusta. Erikoistyökalu tarkoittaa sitä, että se on suurimman osan ajasta käyttämättä. On parempi olla kuorimaveitsi, jolla kuorii sekä omenat että perunat, kuin erillinen kuorimakone omenoille ja kuorintahanskat perunoille. Olen alkanut katsoa tavaroitani uusin silmin, etsinyt niille uusia käyttötapoja ja huomannut, että moni tavara onkin käytännöllisempi kuin olen uskonut. Vastaavasti monesta on huomannut, että se onkin turhempi kuin olen luullut.
  
  

Olen visioinut tulevaa keräämällä Pinterestiin kauniita inspiraatiokuvia. Aluksi valitsin kuvia, jotka muistuttivat monin tavoin asuntoja, joissa olen asunut: Paljon huonekasveja, boheemia sisustusta, värejä. KonMari-prosessin myötä huomasin tavaroiden määrän kuvissa vähenevän, kunnes keräilin kuvia tyhjistä huoneista. Lopulta seinät alkoivat sulaa pois ja luonto tulvi kuviin. Tajusin kaipaavani - en tavaraa, vaan rauhaa. Luonnonrauhaa. Tilaa hengittää. Sitä ei saa kaupasta.
  

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Hassut iloa tuottavat asiat

Jokaisella on ainakin yksi pöhlö esine, jonka omistamiselle ei ole järkiperäisiä syitä, mutta joka silti saa hymyilemään aina kun sen näkee. Marie Kondolle se oli kulahtanut t-paita. Minulle se on Nukkekotikirja.


Ei, en ole koskaan tehnyt kirjan ohjeiden mukaan mitään. Osaan ne silti ulkoa. Haaveilin lapsena paljon nukkekodin rakentamisesta, mutta siitä ei koskaan tullut mitään. Ehkä sitten eläkkeellä. Sitä odotellessa voi selailla kirjaa ja kokea iloa siitä, miten hienoja jotkut osaavat tehdä. Kuten nuken kehdon kananmunankuoresta.