torstai 7. heinäkuuta 2016

Siivouksen kymmenen käskyä

Suvun naisten keskuudessa kulkee yhä suusta suuhun joskus lehtiartikkelista luetut "kotiäidin kymmenen käskyä". Suurin osa käskyistä on unohtunut, mutta nämä jäivät:

Jos se on lattialla, nosta se ylös.
Jos se on paikoillaan, pyyhi siitä pölyt.
Jos se liikkuu, ruoki se.

Lisäksi suvussamme tunnetaan tasaisen pinnan laki: Jos on olemassa tasainen pinta, se täyttyy.

Olen todennut nämä opit hyvin toimiviksi, mutta vasta Kondon neuvot auttoivat minua toteuttamaan niitä haluamallani tavalla. Perinteiden ja uuden yhdistelmästä syntyivät nämä kymmenen käskyä:

1. Älä säilytä mitään lattialla.

  
Kaikki, mikä on lattialla, on potentiaalinen kompastumisen aiheuttaja. Lattialla pyörivät tavarat myös likaantuvat, menevät helposti rikki tai hukkuvat ja estävät imuroinnin. Kun lattiat ovat tyhjät, voi pimeässäkin kulkea turvallisesti. Ja jos sattuu niin, että syttyy tulipalo tai talosta pitää rynnätä äkkiä ulos, kun lapsi on loukannut itsensä pihalla, ei tarvitse eteisessä kompastella lattiaa täyttäviin kenkiin.

Koska tasaisen pinnan laki koskee myös lattioita, ne pyrkivät jatkuvasti täyttymään. Siksi: Jos se on lattialla, nosta se ylös. Myös huonekalujen kohdalla kannattaa miettiä, onko niiden pakko viedä lattiatilaa. Lipaston voi siirtää vaatekaapin sisään, tuolit voi vaihtaa taittotuoleiksi ja nostaa seinäkoukkuun kun niitä ei tarvita, sängyn voi vaihtaa futoniksi ja rullata sen sivuun päivän ajaksi.

"Jos se on paikoillaan, pyyhi siitä pölyt", sisältää useamman opin:
  

2. Vie tavarat paikoilleen.

  
Ei sen paikan viereen tai lähelle, vaan paikoilleen, sillä matkalla olevat tavarat eivät ikinä päädy perille. Lopulta vaatekaapin viereisessä tuolissa on enemmän vaatteita kuin vaatekaapissa, ne ovat kaikki rytyssä, eikä siitä kasasta löydä mitään. Ja kirjahyllyn vieressä on epämääräinen kasa, jota siirtää aina, kun imuroi ja lopulta siihen kertyy tavaraa, joka oli matkalla eteiseen, vaatekaappiin, varastoon, lastenhuoneeseen...
  

3. Jokaisella tavaralla on oltava paikka.

  
Tavaraa ei voi viedä paikoilleen, jos sillä ei sellaista ole. Kondokin huomauttaa kirjassaan, että kodittomilla tavaroilla on tapana täyttää tasot ja ne mokomat vielä hankkivat kavereitakin!

Tämä oppi on hyvä muistaa myös kauppareissulla: Jos se ei mahdu minnekään, sitä on turha hankkia. Kauneinkin esine muuttuu rumaksi, jos se tukehtuu tavaravuoren alle.
  

4. Älä hanki tavaraa, josta et halua pyyhkiä pölyjä.

  
Jos tavara on esillä, se pölyyntyy. Jos ei halua käyttää isoa osaa hereilläoloajastaan pölyjen pyyhkimiseen kristallikissa-kokoelmistaan, tavaroille pitää joko hankkia pölyltä suojaava vitriini tai sitten jättää kokoelma hankkimatta. Pölyjen pyyhkimisen saa pidettyä minimissään, kun esillä pitää vain ne tavarat, joita käytetään niin usein, etteivät ne ehdi pölyyntyä.

Tavarat myös likaantuvat, hajoavat, haurastuvat, ruostuvat... Kun hankit tavaran, hankit itsellesi myös lisää tekemistä.
    

5. Kohtele omaisuuttasi kunnioittavasti.

  
Kunnioitus ymmärretään usein väärin ja sotketaan tavaroidensa rakastamiseen. On kuitenkin suuri ero sillä, myttääkö tavaran kaappiin vai viikkaako sen sinne. Jotkut tekokuidut eivät koskaan oikene, kun ne kerran ryppyyntyvät ja luonnonkuidutkin saavat helposti kestoryppyjä itseensä, jos kangasta ei oio pesun jälkeen. Jos olet nähnyt paljon vaivaa hankkiessasi rahat tavaraan, etsiessäsi juuri hyvän ja etsiessäsi sille paikan kodistasi, eikö tuo kaikki vaiva ja aika mene hukkaan, jos hajotat tavaran säilyttämällä sitä väärin?

Kunnioitusta voi opettaa lapsilleen esimerkiksi sitä kautta, että jos saa lelun, se laitetaan leikin jälkeen paikoilleen. Jos saa oman huoneen, vastaa myös sen siivoamisesta. Jos harrastaa jotain, harrastusvälineiden huolto on lapsen vastuulla: Lapsi itse pakkaa ja purkaa treenikassin, vie pyykit pyykkiin, ilmoittaa puutteista. Tietty ikätason mukaan ja aluksi vanhempien opastamana.

"Jos se liikkuu, ruoki se", vaatii ennakkotoimenpiteitä:
    

6. Siivoa keittiö.

  
Ensimmäiseksi aamulla herätessäsi, viimeiseksi illalla ja aina, kun keittiössä on tehty jotain: Siivoa keittiö. Tämä on mummoni ohje, ja kuusilapsisen perheen vanhimpana tyttärenä ja neljän lapsen äitinä hän on koetellut ja todennut tämän ohjeen elintärkeäksi. Mitä pienempi keittö on, sitä tärkeämpi tämä sääntö.

Kun lapsilla on nälkä, ruokaa on oltava heti. Tämä ei onnistu, jos ensin pitää tiskata kattila ja sitten raivata hella esiin romujen alta. Koko perhe pääsee kerralla syömään silloin, kun puhtaita astioita on riittävästi. Lapsetkin on hyvä opettaa pienestä asti siihen, että jokainen siivoaa jälkensä keittiössä: Ruokapöydästä lähtiessä omat astiat viedään tiskikoneeseen tai tiskataan, niitä ei jätetä pöytään.

Tasaisen pinnan laki huolehtii siitä, että siivoamisesta emme pääse. Siksi:
  

7. Kaikki siivoavat.

  
Joku joskus väitti, etteivät taivaan linnut työtä tee, mutta linnutkin siivoavat. Pesä pitää pitää puhtaana, tai sen valtaavat syöpäläiset tai löyhkä houkuttelee petoja. Jopa afrikkalainen hyppypäästäinen siivoaa jatkuvasti kulkureittejään, ettei se vain kompastuisi mihinkään petoja paetessaan. Ja ihminen siivoaa kotiaan, jotta se pysyisi pölyttömänä, kulkureitit vapaina ja normaali elämä olisi mahdollista.

Koska kaikki asunnossa asuvat käyttävät sen tavaroita, myös siivoaminen kuuluu kaikille. Jokainen siivotkoon omat jälkensä, niin kukaan ei luhistu jatkuvan siivoustaakan alle. Tähän liittyen:
  

8. Tee siivouksesta mahdollisimman helppoa.

  
Koska siivouksesta ei pääse eroon, kannattaa muuttaa suhtautumistaan siihen. Siivoamisesta kannattaa tehdä niin vaivatonta ja helppoa kuin mahdollista: Panostaa kunnon välineisiin, siivota vähän mutta usein, jakaa vastuualueet ja siivousvuorot, laskea vaatimustasoaan. Lapsiperheessä tulee aina olemaan sotkuisempaa. Pölytöntä paikkaa ei ole eikä tule, eikä kannata kadehtia naapurin siistimpää asumusta.

Kun siivous on helppoa, koko perhe on helpompi houkutella siihen mukaan. Siivous vie silloin myös vähemmän aikaa, eikä katastrofialueita ehdi syntymään.

Itse pyrin järjestämään kotini niin, ettei hankalasti siivottavat paikat on minimoitu. Jääkaapin taus tulee aina olemaan hankalasti saavutettavissa, mutta sinne pääsemistä voi helpottaa pitämällä jääkaapin ympäristön mahdollisimman vapaana tavarasta. Silloin joulusiivouksen aikaan ei tarvitse ensin kantaa keittiöstä tavaraa pois tieltä, että jääkaapin mahtuu vetämään pois paikoiltaan. Tähän liittyy myös seuraava käsky:
  

9. Älä päästä kotiisi turhia tavaroita.

  
Kondo neuvoo säilyttämään vain iloa tuottavat tavarat ja sopiva tavaramäärä onkin helpon siivouksen avain. Arjessa joutuu kuitenkin harjoittamaan paljon turhan tavaran torjuntaa. Turhat tavarat vievät tilaa ja vaativat huoltoa siinä missä tarvittavatkin. Monesti ne jäävät ilman kumpaakin. Hanki siksi vain tavaroita, joita tarvitset juuri nyt. Vessapaperia ei ole järkevää ostaa yhtä huoneellista yhden hengen talouteen, eikä tiskiainetta tarvitse ostaa kolmea pullollista, jos vain yksi kerrallaan on käytössä.

Elämme nykyään niin suuressa tavararunsaudessa, että nurkkiin helposti kertyy kaikkea tauhkaa. Siitä kannattaa pyrkiä eroon mahdollisimman nopeasti, aina huomatessaan. Joten kun kohdalle osuu rikkinäinen muovilelu, vie se heti roskiin. Kun uusi sanomalehti tulee, vie vanha paperinkeräykseen. Parsi hajonneet vaatteet heti tai hävitä ne. Jos saat lahjaksi jotain turhaa, kiitä ja vie lahja kierrätykseen.
  

10. Muista myös levätä.

  
Elämässä on muutakin kuin siivous. Kun tavaramäärä on karsittu sopivaksi, sille kaikelle muulle jää enemmän aikaa. Aikaa voi järjestää myös jakamalla työt tietyille päiville: Perjantaina pyykit, lauantaina lakanat, sunnuntaina siivotaan. Eli perjantaina hoidetaan pyykkikorit tyhjiksi, lauantaina vaihdetaan lakanat ja pestään ne, sunnuntaina tehdään viikkosiivous. Ei kaikkea yhtenä päivänä. Maanantaina sitten vain maataan, kun päästään töistä.

Jos huomaa elämänsä olevan pelkkää siivoamista, kannattaa tarkistaa vaatimustasonsa. Aina ja kaikkialla ei tarvitse olla tahratonta. Ja jos huomaa, ettei enää osaa olla kotona siivoamatta, kannattaa miettiä, mitä muuta elämässään haluaa tehdä. Siivoamalla muidenkin sotkut opettaa tahtomattaan passiivisuutta. Kun jättää tekemättä, saattaa huomata, että muutkin kyllä tekevät.

Täältä löydät nämä siivouksen kymmenen käskyä tulostettavassa muodossa.

lauantai 2. heinäkuuta 2016

Säilytys: Keittiö

Keittiön säilytys muotoutui itse asiassa jo karsimisen aikana niin, ettei sitä ole tarvinnut muuttaa. Keittiö ei ole missään nimessä valmis - kaukana siitä - mutta haluan jakaa joitakin toimiviksi osoittautuneita säilytysjuttuja.
  
  
Teekaappi: Teen juominen lisääntyi huomattavasti, kun kaikki tarvikkeet keräsi samaan paikkaan helposti saataville. Oven hyödyntäminen säilytyksessä ei vaatinut kuin kolme taulukoukkua. Enää teesihdit eivät jää käytön jälkeen pyörimään pitkin tasoja.
  
  
Piirtäminen ja maalaaminen onnistuu nyt helposti, kun kuivat tussit hävitettiin ja tarvikkeet kerättiin samaan paikkaan, liukuovien taakse. Suojaliina, värikynät, tussit, sakset, teroitin, vahaliidut, liima, viivotin, harpit, maalit, vesivärit, pensselit, vesipurkit ja jopa kananmunakupit (pääsiäismunien maalaukseen) ovat kaikki täällä. Jopa 5v. osaa itse siivota tavarat paikoilleen askartelun jälkeen.
  
  
Tiskikoneen tyhjennys onnistuu nykyään muiltakin, kun laitoin jokaisen hyllyn reunaan pätkän valkoista sähköteippiä ja kirjoitin siihen, mitä hyllyllä säilytetään. Teemukien käyttö kahvin juomiseen loppui sekin ja puoliso on alkanut tekemään ruokaa useammin, kun löytää raaka-aineet helpommin.
  
  
Kännyköiden latausasema (Ikean Pluggis-sarjaa, kirppislöytö) keittiön pöydän päässä on tuonut yörauhan. Kännyköiden laturit säilytetään aina tässä. Kello kahdeksan illalla kännykät tuodaan tähän lataukseen yön ajaksi. Aamulla kaikilla on akku täysi ja yöllä ei tule selattua nettiä.
  
  
Iloa tuottaa myös toimiva tiskikaappi. Tiskirätti, karhunkieli ja harjat kuivuvat tiskikaapissa piilossa katseilta ja roiskeilta. Meillä tiskataan käsin niin vähän, että riittää, kun kaapissa on tilaa laittaa paistinpannu tai kasari kuivumaan silloin tällöin. Termospulloja on nyt muistettu käyttää, eikä teepulloon ole päätynyt kahvia, kun molemmat termokset löytyvät heti. Sähkölaitteitakin on tullut käytettyä enemmän ja lapset ovat oppineet, minne juomapullot palautetaan käytön jälkeen.

Saa nähdä, tuleeko keittiö valmiiksi tässä asunnossa. Kierrätysastioita tarvitaan roskiskaappiin lisää ja ruokaryhmä pitää vaihtaa ruokarauhan ja mielenterveyden vuoksi. Hankintalistalla on yhä muutakin isompaa ja pientä.

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Lelujen karsinta ja miten se tehtiin

Brittilapsi leikkii keskimäärin noin 12 lelulla päivittäin. Kuitenkin keskimäärin briteissä käytetään lasta kohden lelujen ostamiseen £508 (605,40€) vuodessa ja lapsella on 238 lelua. Yhdysvaltalaislapsi saa keskimäärin 70 uutta lelua vuodessa. Suomea koskevia lukuja en saanut käsiini, mutta tuskin täällä kovin kaukana perässä tullaan. Kuitenkin lapsi leikkii sitä vähemmän, mitä enemmän hänellä on leluja.

Tämä on huomattu täälläkin. Kun ei ole tilaa leikkiä tai ei osaa päättää, millä leikitään, lopulta menee tappeluksi.

Lähtötilanne oli, että lelulaatikon kansi ei mennyt kiinni ja lelut ajelehtivat pitkin lattioita. Leluja oli hankala ottaa mukaan leikkeihin ja vielä hankalampi niitä oli laittaa takaisin.

Lapsen 5-vuotissynttärit pidettiin mummolassa. Ennen lähtöä pyysin häntä pakkaamaan mukaansa kaikki kivat lelut. Kävin useaan kertaan kysymässä, vieläkö lelulaatikossa on kivoja leluja. Kun lopulta vastaus oli "ei", laatikko oli vielä puolillaan. Kun kukaan ei nähnyt, pakkasin ne ja vein äkkiä lahjoituksiin. Yhtäkään ei ole kyselty takaisin. Lapsi valitsi itselleen 15 lelua. Nyt jokaisella leikitään ja enemmän kuin ennen.

En kysynyt leluista keneltäkään muulta. Lapsi itse tietää parhaiten, mitkä ovat ne hänestä kivat jutut.

Lelujen määrää ja niihin kyllästymistä on pyritty vähentämään myös muilla konsteilla:
  
Kolmen lapsen ulkolelut.

  • Leluille on selkeät säilytyspaikat: Ulkolelut säilytetään ulkona, sisälelut sisällä. Sisäleluja ei viedä ulos eikä ulkoleluja tuoda sisään.
  • Lelujen pitää mahtua lelulaatikkoon. Jos eivät mahdu, leluja karsitaan.
  • Pitkille automatkoille otetaan mukaan lelukori. Mukaan otettavien lelujen, kirjojen ja leffojen on mahduttava siihen.
  • Kylpyleluille on säilytyspaikka kylppärissä. Kylpyleluilla leikitään vain, kun käydään saunassa, eikä niitä tuoda kylppäristä ulos.
Tein päätöksen, etten enää osta lapsille leluja, ellei lapsi itse ole mukana. Tämän päätöksen jälkeen todella moni lelu on jäänyt kauppaan, kun lapsi on todennut ehdotuksesta: "Äh, ihan tylsä."

Outoja havaintoja

"Onpas täällä siistiä!"- vieras tullessaan sisään.
 
"Miten meillä tulee nykyään näin vähän pyykkiä?" - puoliso katsottuaan pyykkikaappiin.
 
"Missä on... Eiku ei mitään." - lapset
 
"Onko kaikki kotityöt oikeasti tehty? Mitä mä nyt teen?" - minä